Tedavi Planınız
Tedavi planınız sizin böbrek fonksiyonlarınızı korumanızı, diyalize ihtiyacınız olma ihtimalinizi azaltmak ve daha sağlıklı bir hayat sürmenizi sağlayacaktır. Tedavi planınızda başlıca öneriler şunlardır:
1)Nefroloji uzmanı takibinde kalın
Nefroloji uzmanınız sizi belli aralıklarla takip edecektir. Bu takibinizde böbrek fonksiyonlarının düzeyini belirleyecek ve idrarda albümin bulunup bulunmadığını belirleyecektir. Böbreklerinizin ne kadar çalıştığını anlamak için GFR denilen bir tetkik istenecektir. Bunun düzeyine böbrek fonksiyonlarının durumu anlaşılabilecektir.
Nefroloji uzmanınız ayrıca kan basıncınızı, şeker hastalığınız varsa kan şekerinizi, kansızlığınız varsa kan düzeyinizi değerlendirecek ve gerektiğinde tedavinize yeni ilaçlar ekleyecektir.
Nefroloji uzmanına giderken soracağınız soruları önceden not almanızı öneriyoruz. Bu şekilde en kısa sürede en çok cevap alabilirsiniz. Doktorunuz size böbrek fonksiyonlarının gidişatı ve yapmanız gerekenler konusunda sizi bilgilendirecektir. Doktorunuza giderken size psikolojik destek olması için bir yakınınızı veya arkadaşınızı yanınızda götürün. Böylece yakınınızın doktorunuzun tavsiyelerini not almasını sağlayabilirsiniz.
2) Kan basıncınızı kontrol altına alın
Kronik böbrek yetmezliği için atacağınız en önemli adım kan basıncınızı (tansiyon) kontrol altına almaktır. Yüksek tansiyon böbrek fonksiyonları üzerine olumsuz etkisi mevcuttur. Kan basıncını kontrol altına almak için Nefroloji doktorunuzun önerilerine uyun ve ilaçlarınızı düzenli kullanın. Çoğu hasta için tedavide hedef tansiyon değerinizi 140/90 mmHg’nın altında olmasını sağlamaktır. Tansiyonuzu kontrol altına almak için sağlıklı ve düşük sodyum içerikli yemekler tüketmeli, sigarayı bırakmalı, aktif bir hayat yaşamalı, stresten kendinizi korumalı ve tansiyon ilaçlarınızı düzenli kullanmalısınız. Size verilen bazı tansiyon düşürücü ilaçların böbrek fonksiyonlarını koruyucu etkisi de mevcuttur.
3) Diabetiniz varsa kan şekeri hedeflerine ulaşın
Kan şekeri hedefinize ulaşmak için kan şekerinizi düzenli olarak ölçmelisiniz. Sonuçları diyetinizi ve fiziksel aktivitenizi belirlemek için kullanabilirsiniz. Doktorunuz uzun vadeli kan şekeri takibinin durumunu kontrol etmek için Hemoglobin A1c olarak adlandırılan bir tetkik isteyecektir. Bu değer ne kadar yüksek ilse son 3 aydaki kan şekeri düzeyinin o kadar yüksek olduğu anlaşılır. Diabeti bulunan hastalar için HbA1c değerinin 7’nin altında olması istenir. Kan şekerini kontrol altında tutmak için diyetinize dikkat edin, hareketli bir yaşam tarzını belirleyin, ilaçlarınızı düzenli kullanın.
4) İlaçları reçete edildiği gibi alın
Kronik böbrek yetmezliği hastalarının doktor tarafından önerilen birçok ilacı olabilir. İlaçlar bazen doktorunuz tarafından dozu değiştirilebilir, kesilebilir yenileri eklenebilir. Bu ilaçların adını, ne amaçla kullanıldığını ve tedavi dozunu mutlaka öğrenin. Bu ilaçlar başlıca şunlardır:
-
Tansiyon düşürücü ilaçlar
-
Kan şekerini kontrol etmek için ilaçlar
-
Kolesterol düzenleyici ilaçlar
-
Kan sulandırıcı ilaçlar
-
Kansızlık için kullanılan ilaçlar
Diğer hastalıklarınız için ilaç kullanıyorsanız bunu doktorunuza mutlaka bildirin. Böbrekten atılan ilaçların veya böbreğe zararlı olabilecek ilaçların doktorunuz tarafından dozunun değiştirilmesi veya kesilmesi gerekebilir. Özellikle romatizmal ağrı kesicilerin böbrekler üzerine olumsuz etkileri olabilir. Bu tür ilaçların sizin için güvenli olup olmadığını doktorunuza sorun.
Doktorunuz tarafından verilmediyse, vitamin, gıda takviyesi veya internetten satılan ilaçları asla kullanmayınız.
5) Yediklerinize içtiklerinize dikkat edin
Yediğiniz ve içtiğiniz gıdalar böbrek fonksiyonlarınızı etkileyebilir, kan basıncınız ve kan şekeriniz üzerine etkileri vardır. Böbrek yetmezliğiniz ilerlediyse diyetiniz üzerinde daha fazla değişiklik gerekebilir.
Doktorunuz sizi böbrek yetmezliği konusunda uzmanlaşmış bir diyetisyene gitmenizi önerebilir. Diyetisyeniniz size uygun diyet programı oluşturacaktır. Yemeklerinizi hazır almak yerine, evde kendinizin hazırlamasını tercih etmelisiniz.
6) Kolesterol tablonuzu düzeltin
Kolesterol ve yağ tablosunu düzeltmek için eksersiz, diyet ve ilaç tedavileri uygulanır.
7) Kansızlığı tedavi edin
Demir içeren ilaçlar ve Eritropoetin hormonu ile kansızlık tedavi edilmelidir.
8) Potasyum yükselmesini önlemek
Kan potasyum düzeyi yakından takip edilmelidir. Düşük potasyum içeren diyet, potasyum düşürücü ilaçlarla potasyum düşürülür. Bunlara rağmen potasyum yükselmesi gelişirse diyaliz başlanabilir.
9) Kalsiyum ve kemik dengesini korumak
Kalsiyum yükselmesinden kaçınmak gerekir. Diyetle ayrıca fosfor kısıtlaması gerekir.
10) Hareketli bir yaşam tarzını benimseyin
Günde en az 30 dakika yürüyüş yapın, bisiklet binin veya hareket edin. Hareket etmek stresinizi azaltır, kilonuzu yönetmenize, kan basıncınızı düşürmeye ve kan şekerinizi kontrol altına almanıza yardımcı olur.
11) Sağlıklı bir kiloyu hedefleyin
Fazla kilolu iseniz böbreklerinizin daha fazla çalışmasına ihtiyaç vardır ve böbrek fonksiyonlarınızı bozabilir. Sağlıklı bir kiloya ulaşmak için kalori ve fiziksel aktivite planlarınızı gözden geçirin. Gerekirse diyetisyeninizden veya doktorunuzdan görüş alın.
12) Yeterli uyku alın
Her gece 7-8 uyumayı hedefleyin. Yeterli uyku genel fiziksel ve ruh sağlığınız için önemlidir. Kan basıncı ve kan şekeri hedeflerinize ulaşmanıza destek olur.
13) Sigara içmeyin
Sigara içmek böbrek yetmezliği tablonuzu daha da kötüleştirebilir. Sigarayı bırakmak kan basıncınızı düzenleyebilir, kalp krizi veya felç geçirme olasılığınızı azaltır.
Sigarayı bırakmak için Sigara Bırakma Polikliniklerine veya Yeşilay Destek Hattına başvurabilirsiniz.
14) Hayatınızda stresi azaltın ve depresyonla baş etmenin yollarını bulun
Kronik böbrek hastası olduğunuzu öğrenmek sizin psikolojinizi etkileyecektir. Uzun süreli stress kan basıncınızı ve kan şekerinizi yükseltir. Hayatınızda stresi azaltmak için sevdiğiniz müzikleri dinleyin, sevdiklerinizle vakit geçirin ve etkinliklere katılın.
Depresyon kronik ve uzun süreli hastalığı olan kişiler arasından yaygındır. Depresyonla mücadele etmek sizi zorluyorsa bir Psikiatri Uzmanına gidin ve önerilerini dinleyin.