Evreleme Niçin Kullanılır?
Kronik Böbrek Hastalığında Evreleme Nedir?
Kronik böbrek hastalığında böbrekler genellikle birdenbire bozulmaz . Bunun yerine, böbrek hastalığı genellikle yıllar boyunca yavaş ilerler. Doktorlar kronik böbrek hastalığını beş aşamaya ayırır. Bu aşamalar böbreklerinizin ne kadar iyi çalıştığını açıklamanın bir yoludur. Her aşama farklı testler ve tedaviler gerektirdiğinden bu, doktorların en iyi bakımı sağlamasına yardımcı olur.
KBH zamanla daha da kötüleşebilir, bu nedenle farklı aşamalar sağlık ekibinizin neler olup bittiğini anlamasına ve karar vermesine yardımcı olur. Her aşamada, doktorlarınız böbrek hasarını yavaşlatmaya ve böbreklerinizin mümkün olduğu kadar uzun süre çalışmasına yardımcı olacaklardır.
Doktorlar Kronik Böbrek Hastalığının Evresini Nasıl Belirler?
Doktorlar böbrek hastalığının evresini, kişinin yaşını, cinsiyetini ve kandaki kreatinin düzeyini kullanan bir matematik formülü olan glomerüler filtrasyon hızını (GFR) hesaplar. Sağlıklı böbrekler ile GFR değeri 90 ml/dakikadan fazlasını süzebilmektedir.
Vücuttaki kasların aktivitesi sonucu oluşan bir atık ürün olan kreatinin, böbrek fonksiyonlarının önemli bir göstergesidir. Böbrekler iyi çalıştığında kreatinini kandan uzaklaştırırlar; ancak böbrek fonksiyonu yavaşladıkça kandaki kreatinin seviyesi yükselir.
Kronik Böbrek Hastalığında Evreler Hangileridir?
-
Evre 1: Normal veya yüksek GFR (GFR > 90 mL/dak)
-
Evre 2: Hafif KBH (GFR = 60-89 mL/dk)
-
Evre 3: Orta KBH (GFR = 30-59 mL/dk)
-
Evre 4: Şiddetli KBH (GFR = 15-29 mL/dak)
-
Evre 5: Son Aşama KBH (GFR <15 mL/dak)