top of page

Böbrek Taşı

Kız İçme Suyu
Böbrek taşı nedir?

Böbrek taşları böbreklerin içinde oluşan sert tuz ve mineral birikintileridir. Bu taşlar genellikle idrar yoğunlaştığında ve mineraller kristalleştiğinde oluşur. Çoğu insanda yeterli miktarda sıvı bulunması taşların temizlenmesini sağlar veya idrardaki diğer kimyasallar taş oluşumunu durdurur. Bazı böbrek taşları kum tanesi gibidir. Bazıları çakıl taşı hatta ceviz kadar olabilir. Genellikle taş büyüdükçe hastanın şikayetleri artar. Taş oluştuktan sonra böbrekte kalabilir veya idrar yolundan üretere doğru ilerleyebilir. Bazen minik taşlar çok fazla ağrıya neden olmadan idrarla vücuttan dışarı atılır. Ancak hareket etmeyen taşlar böbrekte, idrar yollarında ve idrar kesesinde büyümeye devam eder.

 

Böbrek taş oluşumu sebepleri arasında çok az su içmek, egzersiz (çok fazla veya çok az), obesite ve çok fazla tuz veya şeker içeren yiyecekler tüketilmesi yer alır. Bazı kişilerde enfeksiyonlar ve aile öyküsü böbrek taşı sebepleri arasında olabilir.

Şikayetler

Böbrek taşları aşağıdaki şikayetleri oluşturabilir:

  • Ağrı: Belin her iki tarafında şiddetli ağrı şeklinde görülebileceği gibi, daha belirsiz veya geçmeyen karın ağrısı şeklinde de bir ağrı görülebilir.

  • Mide bulantısı ve kusma

  • Yüksek ateş ve titreme

  • Kötü kokan veya bulanık görünen idrar

Teşhis

Böbrek taşı tanısı tıbbi öykü, fizik muayene ve görüntüleme testleri ile başlar. Doktorunuz taşların yerini ve boyutunu bilmek isteyecektir. Bunun için Ultrasonografi, Röntgen Filmi, Bilgisayarlı Tomografi tetkikleri yapılabilir. Böbreklerinizin sağlığı kan testleri ve idrar testleriyle değerlendirilir. Doktorunuz taşın nedenini bulmak için idrarda bazı testler isteyebilir.

Tedavi

Doktorunuz taşı ameliyatsız düşürmek için tedavi önerebilir. Çok fazla su içmeniz ve idrarınızın daha az asitli olmasını sağlayacak ilaç tedavisi verilir.,

Bazı taşlar için yüksek enerjili ses dalgaları kullanılarak taş parçalanır (Litotripsi) ve idrarla vücuttan uzaklaştırılır.

Ancak taş çok büyükse, idrar akışını engelliyorsa veya enfeksiyon belirtisi varsa ameliyatla çıkarılır. Günümüzde ameliyat için genellikle kapalı yöntemler tercih edilmektedir.

bottom of page